Dieta chorych na POChP

2006-06-29

powrót do listy
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Głównym objawem POChP jest duszność występująca podczas wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym zmniejszyć uczucie duszności - radzi prof. Jan Zieliński, koordynator Programu "Głęboki Oddech".

Kiedy pojawia się duszność (brak tchu) podczas wysiłku fizycznego można podejrzewać, że jest to objaw Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc. Jedną z przyczyn duszności jest utrudniona praca przepony, głównego mięśnia biorącego udział w oddychaniu.

"Napływ powietrza do płuc podczas wdechu następuje dzięki przesunięciu się przepony ku dołowi, od płuc w kierunku brzucha. U chorych na POChP ten ruch jest utrudniony. Odpowiednia dieta ma na celu ułatwienie pracy przepony i zmniejszenie uczucia duszności" - radzi koordynator Ogólnopolskiego Programu Profilaktyczno-Edukacyjnego "Głęboki Oddech", prof. Jan Zieliński.

    Oto kilka sugestii prof. Zielińskiego:
  1. Należy zmniejszyć objętość pojedynczego posiłku, dzieląc tradycyjne trzy duże posiłki na 6 mniejszych. Zmniejsza to wysiłek związany ze spożywaniem posiłku. Jednocześnie, mniejsza porcja jedzenia pojawiająca się jednorazowo w żołądku nie przeszkadza w pracy przeponie.
  2. Należy unikać pokarmów wzdymających, takich jak groch, fasola, kapusta i razowy chleb. Gazy gromadzące się w jelitach zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej, utrudniając pracę przepony.
  3. Ostatni, wieczorny posiłek powinien być lekki i spożyty na nie mniej niż 3 godziny przed położeniem się spać. Przepona u chorych na POChP pracuje gorzej w pozycji leżącej. Żołądek wtedy powinien być już pusty.
o programie
kontakt
publikacje
testy
partnerzy
  1. Kaloryczność posiłków powinno dostosowywać się do aktualnej masy ciała. Masa ciała to dokładniejszy niż waga (ciężar ciała) miernik stanu odżywienia. Prawidłowy wskaźnik masy ciała wynosi od 21 do 25 kg/m2 wzrostu. Otyłość utrudnia oddychanie. Nawet zdrowi otyli odczuwają zadyszkę podczas wysiłku. Tym bardziej odczuwają ją chorzy, których płuca nie pracują prawidłowo. Otyli chorzy na POChP powinni starać się schudnąć do prawidłowej masy ciała.
  2. Gorzej jest jeśli chory na POChP jest wychudzony. Jego mięśnie, wśród nich przepona są słabe. Tacy chorzy powinni jeść pokarmy wysokokaloryczne.
  3. Posiłki wysokokaloryczne powinny zawierać tłuszcze. Podczas trawienia i spalania tłuszcze wymagają mniej tlenu niż białko i węglowodany. Wśród pokarmów tłuszczowych najlepsze są "tłuste" ryby i tłuszcze roślinne (oliwa).


"Głęboki Oddech" - Program Profilaktyczno-Edukacyjny "Głęboki Oddech" na rzecz walki z Przewlekłą Obturacyjną Chorobą Płuc (POChP) ma ogólnopolski charakter i zmierza do zwiększenia w społeczeństwie świadomości istnienia POChP. Program informuje na temat objawów choroby, jej przyczyn oraz skutków. Edukuje w zakresie walki z POChP przez podkreślanie konieczności wykonywania badań profilaktycznych, prowadzących do wczesnego diagnozowania choroby i rozpoczęcia leczenia. Organizatorem Programu jest Polskie Towarzystwo Chorób Płuc, zrzeszające wybitnych pulmonologów, we współpracy z firmą Adamed.
Program objął już kilkaset miejscowości w Polsce. W ramach programu z bezpłatnych badań i konsultacji lekarskiej skorzystało ponad 42 tysiące Polaków. Program dotarł do dużych i do małych miejscowości, tam, gdzie często dostęp do aparatury spirometrycznej i lekarzy specjalistów jest ograniczony.

Dodatkowych informacji udziela:
Izabela Sałamacha
isalamacha@onboard.pl
ON BOARD Public Relations
01-141 Warszawa, Wolska 88
tel. (22) 321 51 00, fax (22) 321 51 01
design: republica nova
Adamed